Image

16. oktobar: Svjetski dan oživljavanja

Beč je grad siguran za srce

Prije pet godina život 11% svih Bečlija, koji su bili u opasnosti od iznenadne srčane smrti, spašen je zahvaljujući brzo ukazanoj pomoći van bolnice. "U međuvremenu je broj preživjelih duplo veći", izjavio je gradonačelnik grada Beča Michael Ludwig. A broj spašenih života nakon iznenadnog srčanog zastoja u Beču duplo je veći upravo zahvaljujući udruženjima kao što je "Plus".

"Plus" je u glavnom gradu Austrije sproveo već nekoliko projekata, među njima i projekat postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS.

Harry Kopietz, predsjednik udruženja "Plus" i zastupnik u pokrajinskoj skupštini Grada Beča, izjavio je da su se učenici, u okviru projekta "Ja mogu spasiti život", već u trećem razredu osnovne škole mogli upoznati sa mogućnostima pravovremene reanimacije. U međuvremenu je godišnje 20.000 učenika prošlo obuku reanimacije, a od 800 razreda bečkih osnovnih škola, njih 700 je već učestvovalo na dobrovoljnim akcijama.