Image

Nermin Pećanac, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, daje sljedeće saopćenje za javnost

Ono najbitnije za šta ću se ja, lično, kao kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste, i moje kolege zalagati u narednom mandantnom periodu ukoliko dobijemo povjerenje birača, je opće suzbijanje kriminaliteta i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Po mom mišljenju trajni zadatak agencija za zaštitu zakonitosti u Bosni i Hercegovini je da otkriva što veći broj krivičnih djela, te isto tako da pokuša utvrditi osnovanost sumnje za sve osobe koje potencijalno mogu biti odgovorne za ta krivična djela. To se posebno odnosi na krivična djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije. Otkrivajući tu vrstu kriminaliteta, bez obzira ko je sve direktno ili indirektno povezan sa konkretnim slučajevima institucionalne korupcije i organiziranog kriminala, povećava se osjećaj sigurnosti u društvu i jača povjerenje građana u javni sigurnosni sistem i otvara prostor za strane investicije.

Pozitivni pomaci u rješavanju slučajeva krivičnih dijela korupcije i organiziranog kriminala bili bi veći ako bi ti postupci pred sudovima završili u razumnom roku i bili procesuirani u skladu sa prikupljenim dokazima. Nažalost, zbog složenosti sudskih procesa i političkog uticaja na pravosuđe, to nije slučaj. Ovakva situacija uvjetuje uspostavljanje specijaliziranih tijela za otkrivanje i progon ovih krivičnih djela isključivo na nivou Bosne i Hercegovine, a u vidu uspostave USKOK-a – Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu “USKOK” bi trebao sačiniti operativnu procjenu područja u kojima su organizirani kriminal i korupcija posebno rašireni korištenjem posebnih dokaznih radnji u skladu sa zakonom, te doprinijeti što bržem i kvalitetnijem otkrivanju i dokazivanju ovih krivičnih djela. Zato je potrebno, u skladu sa validnim zakonima i nadležnostima države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, odrediti koje su to mjere s ciljem sprječavanja i otkrivanja krivičnih djela s elementima organiziranog kriminala i korupcije čiji krajnji cilj bi trebao biti povećanje broja prijavljenih i intenziviranje u poduzimanju mjera i postupanja u sprječavanju krivičnih djela organiziranog kriminala i korupcije.

U tom smislu “USKOK” treba sačiniti operativni plan za određivanje prioriteta s ciljem realizacije mjera na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije sa zakonskim nadležnostima, glavnim nosiocima zadataka na svim nivoima vlasti, adekvatnim budžetom i ograničenim vremenskim okvirom. Istovremeno, buduća vlast treba da osigura konstantno finansiranje i apsolutnu neovisnost u radu USKOK-a. To će biti jedan od permanentnih zadataka Nezavisne bosanskohercegovačke liste ukoliko dobije povjerenje birača na predstojećim Općim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine

Sve dok se ne krene u iskren i odlučan obračun sa nosiocima organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, nema stranih investicija, ekonomske i socijalne stabilnosti, te otvaranja puta ka EU i NATO-u.

Nermin Pećanac