Image

Izložba ”Photo Graz” u prostoru Foto galerije Jelićeva

U saradnji sa  Austrijskom ambasadom u Sarajevu , Javna ustanova Centar kulture i mladih     Općine Centar Sarajevo organizovat će izložbu fotografija šesnaest autora iz Graca u prostoru Foto galerije Jelićeva. Izložba pod nazivom ”Photo Graz” posvećena je ciljano i kontinuirano kako prezentaciji, tako i podržavanju aktuelne fotografske scene u Grazu i u Štajerskoj.

              Graz, drugi po veličini grad u Austriji i glavni grad provincije Štajerska, od tridesetih godina prošlog vijeka - više nego tada Savezni grad Beč – mesto je proizvodnje i posredovanja progresivne fotografije, i sa ovom tradicijom mjesto gajenje  savremene fotografije. Protagonisti ovog vremena značajno su doprinijeli razvoju fotografije i formiranju umetničkih oblika u Austriji, stvarajući važne institucije u cilju razvoja mlađih generacija u slikarskim školama u Gracu.

              Izložba fotografija naglašava izvanrednu raznolikost ove fotografske scene, različite starosne grupe  koje se suočavaju i daju njihove trenutne teme i lični pristup. Slike prikazuju predjele, prirodu i ljude, kao i tragove njihovog postojanja. Oni se bave pričama - istinskim pričama, kao i izmišljenim slikama - i dokumentuju društvo i njegove promjene u svjetlu trenutnih događaja.

              Izložba će biti otvorena 03.12.2018. godine u prostoru Foto galerije Jelićeva.